Home > Articles > Certification > Microsoft Certification

Installing, Configuring, Managing, Monitoring, and Troubleshooting WINS in a Windows 2000 Network Infrastructure

For some people, WINS is the epitome of disgust. WINS, however, is still hanging around Windows 2000—and you'd better know if you want to pass this exam. You need to know more than the typical WINS configuration issues, too: You'll be tested on replication, WINS database issues, troubleshooting WINS, and other NetBIOS issues. This quiz tests your knowledge of this Windows 2000 Server exam objective.

1. Tina is the network administrator for a law firm. Her network has three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, two Windows 2000 member servers, three Windows NT 4.0 Servers, 233 Windows 2000 Professional workstations, and 77 Windows NT 4.0 Workstations. Her network is subnetted into two networks. When she made the conversion, many of the users on the network report that they cannot find resources. She visits several of the workstations, and discovers that she can ping servers by IP addresses, but she can't ping by their network name on some of the workstations. What is causing the problem? (Choose all that apply.)

  1. On the Windows NT 4.0 workstations, the IP addresses are configured incorrectly.

  2. On the Windows 2000 workstations, the IP address of the WINS Server is needed.

  3. On the Windows NT 4.0 workstation, the IP address of the WINS Server is needed.

  4. Tina has disabled the WINS server.

Answers: 49

2. Harold is the Windows 2000 domain administrator, and his network recently upgraded from a Multiple Master Domain Model on Windows NT 4.0 to a Windows 2000 domain. His old network had six Windows NT 4.0 BDCs, seven member servers, 534 Windows NT workstations, and 66 Windows 95 workstations. The NT 4.0 domains used TCP/IP, NetBEUI, DHCP, and WINS. Harold made the upgrade on all of the Windows NT 4.0 servers to Windows 2000. Most of the NT 4.0 workstations were upgraded to Windows 2000, and none of the Windows 95 machines have been upgradeBased on this information, which of the following services does Harold need in his Windows 2000 domain? (Choose all that apply.)

  1. GSNW

  2. DNS

  3. WINS

  4. JetBEUI

Answers: 50

3. Jackie is the Windows NT 4.0 domain administrator who has two Windows NT 4.0 servers acting as a PDC and BDC. She also has three Windows NT 4.0 member servers. Her 467 clients all use Windows NT 4.0 workstations. Her network consists of two networks in two buildings that are located a few blocks apart. She has assigned all IP information through static IP addresses, and is not using WINS. How can the workstations find resources if she is not using WINS on her network?

  1. The workstations are using broadcasts to locate resources.

  2. The workstations are configured with DNS.

  3. The workstations are configured with LMHOSTS files.

  4. The workstations are configured with HOSTS files.

Answer: 51

4. Mark is the Windows NT 4.0 domain administrator, and he is planning to upgrade his network to Windows 2000. Currently, his network has six domain controllers, four member servers, and 733 Windows NT 4.0 workstations. His network is subnetted into three networks. On Network A, he has a WINS server and a DHCP server. On Network B and Network C, Mark has installed a WINS proxy. What is a WINS proxy?

  1. A proxy is an intermediary database of NetBIOS names and IP addresses for the subnet it resides on.

  2. A proxy is a computer that intercepts WINS requests and forwards them onto the WINS server on Network A.

  3. A proxy is a computer that intercepts WINS requests and queues them up for WINS delivery every five minutes.

  4. A proxy acts as the subnet Master Browser.

Answer: 52

5. You are a Windows 2000 network administrator, and your domain consists of three domain controllers, two Windows 2000 member servers, and 322 Windows 2000 Professional workstations. You are currently running DHCP and DNS for IP assignment and hostname resolution. Your company has recently acquired a smaller competitor, whose network has one Windows NT 4.0 domain controller and 54 Windows 95 workstations. Because of budget constraints, you decided to incorporate all of the Windows 95 computers for a few additional months until new computers can be purchased to replace the existing ones. Based on this decision, you decide to install WINS onto one of your Windows 2000 member servers. What is the correct procedure for installing WINS?

  1. You cannot add WINS to Windows 2000 Server. You must add it to a Windows NT Server.

  2. Add WINS through Active Directory Sites and Services.

  3. Add WINS through the Add/Remove Programs applet.

  4. Add WINS through the Network Properties applet.

Answer: 53

6. Howie is a Windows 2000 domain administrator with a network consisting of three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, four Windows 2000 member servers, 733 Windows 2000 Professional workstations, and 455 Windows NT 4.0 workstations on laptops. The laptops will soon be replaced, and will then have Windows 2000 Professional installeHowie's network is subnetted into four networks. On each network, Howie has installed a WINS server for the Windows NT 4.0 users. Because Howie had bad experiences with WINS, he wants to configure the database of each WINS server to be backed up to a central server in Network C. The server's name on Network C is SERV01C. How can Howie configure the WINS database backup?

  1. Howie has to back up the WINS database through his regular backup routine.

  2. Howie can write a script to copy the locally saved WINS database to a mapped drive on SERV01C.

  3. Howie can set the backup properties on the WINS server Properties\General tab.

  4. Howie can set the backup properties on the WINS server Properties\Database Verification tab.

Answer: 54

7. Howie is a Windows 2000 domain administrator with a network consisting of three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, four Windows 2000 member servers, 733 Windows 2000 Professional workstations, and 455 Windows NT 4.0 workstations on laptops. The laptops will soon be replaced, and will then have Windows 2000 Professional installeHowie's network is subnetted into four networks. On each network, Howie has installed a WINS server for the Windows NT 4.0 users. Howie has examined each of the WINS databases, and he sees that some of the entries are obviously out-of-date because many of the users have left the network with their laptops. What can Howie do to force WINS to quickly remove records that are no longer valid?

  1. Howie should reduce the renew interval to a low value.

  2. Howie should increase the extinction interval.

  3. Howie should increase the extinction timeout.

  4. Howie should set the WINS option 043.

Answer: 55

8. You are a Windows 2000 consultant. Your client, Allan Manufacturing, has hired you to resolve a few problems on its network. The network has a Windows 2000 domain with four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, 733 Windows 2000 Professional workstations, and 440 Windows NT workstations. To allow for backward compatibility, WINS has been installed on one of the member servers. One of the first problems you need to solve is why the member server with WINS installed seems so sluggish. You examine the WINS parameters, and discover that they enabled logging, enabled burst handling with a setting to Medium, and have the database path written to a directory on a mirrored volume. What do you suspect is the problem?

  1. WINS always slows a Windows 2000 server.

  2. WINS logging should not be enabled all the time.

  3. WINS burst handling should be set to High with this many Windows NT 4.0 workstations using the server.

  4. The database is slowing the machine down because it is on a mirrored volume.

Answer: 56

9. Diane is a Windows 2000 administrator with a network consisting of three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, four Windows 2000 member servers, 899 Windows 2000 Professional workstations, and 632 Windows NT 4.0 workstations that will be upgraded to Windows 2000 over the next six months. Diane's network is subnetted into four networks. Network A is the largest network, hosting 900 of the workstations. For backward compatibility, she has installed a WINS server on each network, and she now needs a method for replicating the database among the WINS servers. How can she configure the WINS servers for replication?

  1. Configure each server as a pull partner, which pulls the database from each server based on a time value.

  2. Configure the WINS Server in Network A as a pull partner to each of the other WINS databases. The WINS servers in Networks B and C will also be pull partners.

  3. Configure the WINS server in Network A to push its database to the WINS servers in Networks B and C.

  4. Configure a push/pull Relationship. Because Network A is the largest, it should push its database based on entry changes. The WINS server in Network A will pull the databases from the WINS servers in Networks A and C, based on timings.

Answer: 57

10. Marge is a Windows 2000 domain administrator, and her network has four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, 786 Windows 2000 Professional workstations, and 432 Windows NT 4.0 workstations. Her network is subnetted into three segments. For backward compatibility, Marge has installed a WINS server on each network. Marge has configured a push/pull relationship between the WINS servers, but wants to further increase reliability between the servers. How can Marge do this?

  1. Have a router that supports RFC 1543.

  2. Enable Real-time replication on the Advanced tab of the Server Properties.

  3. Enable Persistent connections for both the pull and push attributes on the Advanced tab of the Server Properties.

  4. Map a drive to the database on each of WINS servers. Configure Directory Replication to replicate the databases.

Answer: 58

11. Robert is the network administrator for a Windows 2000 domain. His network consists of eight Windows 2000 Servers acting as domain controllers, six Windows 2000 member servers, 1,980 Windows 2000 Professional workstations, and 675 Windows NT 4.0 workstations. His network is subnetted into six segments. All IP information is assigned through a DHCP server in each subnet. For backward compatibility, he has configured WINS servers on each network. Each WINS server is configured as push/partners with another WINS server in circuit throughout the network. A few days after the WINS database is working and populated, Robert exams the entries. He notices that there are entries, as there should be, from each network except for the subnet in Anderson—a small network with 27 Windows NT 4.0 workstations, one domain controller, and a Windows 2000 Server with WINS and DHCP installeWhen Robert checks the WINS server on the Anderson network, it has entries from other networks through replication, but no entries from the local LAN. What is the probable problem on the Anderson network?

  1. The router does not support RFC 1542.

  2. The WINS server is not configured to accept WINS registration.

  3. The clients on the Anderson network are not registered with WINS because they have not made a network request.

  4. The DHCP server in Anderson is not configured with the WINS scope option.

Answer: 59

12. Jane is a Windows 2000 network administrator with a network that has two Windows 2000 Servers acting as domain controllers, one Windows 2000 member server, 98 Windows 2000 Professional workstations, and 45 Windows NT 4.0 workstations. Jane has installed and configured WINS on her network for the Windows NT 4.0 workstations. Jane now wants to monitor the workload of the WINS server. Where can she monitor WINS information?

  1. Jane should use the Event Viewer's application log.

  2. Jane should use Performance Monitor.

  3. Jane should use System Monitor.

  4. Jane should use WINS HealthMeter.

Answer: 60

  • + Share This
  • 🔖 Save To Your Account

InformIT Promotional Mailings & Special Offers

I would like to receive exclusive offers and hear about products from InformIT and its family of brands. I can unsubscribe at any time.

Overview


Pearson Education, Inc., 221 River Street, Hoboken, New Jersey 07030, (Pearson) presents this site to provide information about products and services that can be purchased through this site.

This privacy notice provides an overview of our commitment to privacy and describes how we collect, protect, use and share personal information collected through this site. Please note that other Pearson websites and online products and services have their own separate privacy policies.

Collection and Use of Information


To conduct business and deliver products and services, Pearson collects and uses personal information in several ways in connection with this site, including:

Questions and Inquiries

For inquiries and questions, we collect the inquiry or question, together with name, contact details (email address, phone number and mailing address) and any other additional information voluntarily submitted to us through a Contact Us form or an email. We use this information to address the inquiry and respond to the question.

Online Store

For orders and purchases placed through our online store on this site, we collect order details, name, institution name and address (if applicable), email address, phone number, shipping and billing addresses, credit/debit card information, shipping options and any instructions. We use this information to complete transactions, fulfill orders, communicate with individuals placing orders or visiting the online store, and for related purposes.

Surveys

Pearson may offer opportunities to provide feedback or participate in surveys, including surveys evaluating Pearson products, services or sites. Participation is voluntary. Pearson collects information requested in the survey questions and uses the information to evaluate, support, maintain and improve products, services or sites, develop new products and services, conduct educational research and for other purposes specified in the survey.

Contests and Drawings

Occasionally, we may sponsor a contest or drawing. Participation is optional. Pearson collects name, contact information and other information specified on the entry form for the contest or drawing to conduct the contest or drawing. Pearson may collect additional personal information from the winners of a contest or drawing in order to award the prize and for tax reporting purposes, as required by law.

Newsletters

If you have elected to receive email newsletters or promotional mailings and special offers but want to unsubscribe, simply email information@informit.com.

Service Announcements

On rare occasions it is necessary to send out a strictly service related announcement. For instance, if our service is temporarily suspended for maintenance we might send users an email. Generally, users may not opt-out of these communications, though they can deactivate their account information. However, these communications are not promotional in nature.

Customer Service

We communicate with users on a regular basis to provide requested services and in regard to issues relating to their account we reply via email or phone in accordance with the users' wishes when a user submits their information through our Contact Us form.

Other Collection and Use of Information


Application and System Logs

Pearson automatically collects log data to help ensure the delivery, availability and security of this site. Log data may include technical information about how a user or visitor connected to this site, such as browser type, type of computer/device, operating system, internet service provider and IP address. We use this information for support purposes and to monitor the health of the site, identify problems, improve service, detect unauthorized access and fraudulent activity, prevent and respond to security incidents and appropriately scale computing resources.

Web Analytics

Pearson may use third party web trend analytical services, including Google Analytics, to collect visitor information, such as IP addresses, browser types, referring pages, pages visited and time spent on a particular site. While these analytical services collect and report information on an anonymous basis, they may use cookies to gather web trend information. The information gathered may enable Pearson (but not the third party web trend services) to link information with application and system log data. Pearson uses this information for system administration and to identify problems, improve service, detect unauthorized access and fraudulent activity, prevent and respond to security incidents, appropriately scale computing resources and otherwise support and deliver this site and its services.

Cookies and Related Technologies

This site uses cookies and similar technologies to personalize content, measure traffic patterns, control security, track use and access of information on this site, and provide interest-based messages and advertising. Users can manage and block the use of cookies through their browser. Disabling or blocking certain cookies may limit the functionality of this site.

Do Not Track

This site currently does not respond to Do Not Track signals.

Security


Pearson uses appropriate physical, administrative and technical security measures to protect personal information from unauthorized access, use and disclosure.

Children


This site is not directed to children under the age of 13.

Marketing


Pearson may send or direct marketing communications to users, provided that

  • Pearson will not use personal information collected or processed as a K-12 school service provider for the purpose of directed or targeted advertising.
  • Such marketing is consistent with applicable law and Pearson's legal obligations.
  • Pearson will not knowingly direct or send marketing communications to an individual who has expressed a preference not to receive marketing.
  • Where required by applicable law, express or implied consent to marketing exists and has not been withdrawn.

Pearson may provide personal information to a third party service provider on a restricted basis to provide marketing solely on behalf of Pearson or an affiliate or customer for whom Pearson is a service provider. Marketing preferences may be changed at any time.

Correcting/Updating Personal Information


If a user's personally identifiable information changes (such as your postal address or email address), we provide a way to correct or update that user's personal data provided to us. This can be done on the Account page. If a user no longer desires our service and desires to delete his or her account, please contact us at customer-service@informit.com and we will process the deletion of a user's account.

Choice/Opt-out


Users can always make an informed choice as to whether they should proceed with certain services offered by InformIT. If you choose to remove yourself from our mailing list(s) simply visit the following page and uncheck any communication you no longer want to receive: www.informit.com/u.aspx.

Sale of Personal Information


Pearson does not rent or sell personal information in exchange for any payment of money.

While Pearson does not sell personal information, as defined in Nevada law, Nevada residents may email a request for no sale of their personal information to NevadaDesignatedRequest@pearson.com.

Supplemental Privacy Statement for California Residents


California residents should read our Supplemental privacy statement for California residents in conjunction with this Privacy Notice. The Supplemental privacy statement for California residents explains Pearson's commitment to comply with California law and applies to personal information of California residents collected in connection with this site and the Services.

Sharing and Disclosure


Pearson may disclose personal information, as follows:

  • As required by law.
  • With the consent of the individual (or their parent, if the individual is a minor)
  • In response to a subpoena, court order or legal process, to the extent permitted or required by law
  • To protect the security and safety of individuals, data, assets and systems, consistent with applicable law
  • In connection the sale, joint venture or other transfer of some or all of its company or assets, subject to the provisions of this Privacy Notice
  • To investigate or address actual or suspected fraud or other illegal activities
  • To exercise its legal rights, including enforcement of the Terms of Use for this site or another contract
  • To affiliated Pearson companies and other companies and organizations who perform work for Pearson and are obligated to protect the privacy of personal information consistent with this Privacy Notice
  • To a school, organization, company or government agency, where Pearson collects or processes the personal information in a school setting or on behalf of such organization, company or government agency.

Links


This web site contains links to other sites. Please be aware that we are not responsible for the privacy practices of such other sites. We encourage our users to be aware when they leave our site and to read the privacy statements of each and every web site that collects Personal Information. This privacy statement applies solely to information collected by this web site.

Requests and Contact


Please contact us about this Privacy Notice or if you have any requests or questions relating to the privacy of your personal information.

Changes to this Privacy Notice


We may revise this Privacy Notice through an updated posting. We will identify the effective date of the revision in the posting. Often, updates are made to provide greater clarity or to comply with changes in regulatory requirements. If the updates involve material changes to the collection, protection, use or disclosure of Personal Information, Pearson will provide notice of the change through a conspicuous notice on this site or other appropriate way. Continued use of the site after the effective date of a posted revision evidences acceptance. Please contact us if you have questions or concerns about the Privacy Notice or any objection to any revisions.

Last Update: November 17, 2020