Home > Articles > Certification > Microsoft Certification

MCSE Windows 2000 Network Infrastructure (Exam 70-216) Practice Exam

This series of quizzes tests your knowledge of Windows 2000 Network Infrastructure in preparation for MCSE exam #70-216. Think you're ready to sit the live exam? Start here first.

Installing, Configuring, Managing, Monitoring, and Troubleshooting DNS in a Windows 2000 Network Infrastructure

Windows 2000 Exam 70-216 has been dubbed as one of the toughest exams Microsoft has releaseIt's challenging, makes you think about your experience with Windows 2000, and requires that you know—really know—the inner workings of a 2000 network. These quizzes are written to simulate the actual question types you'll encounter on the Microsoft exam. Each question has an answer with a page reference from the MCSE Windows 2000 Network Infrastructure Training Guide from New Riders. Ready to get started on these quizzes? Let's go!

Every Windows 2000 domain needs the DNS service in order to operate. To pass this exam—and more importantly work with Windows 2000—you need to know how to install, configure, manage, monitor, and (of course) troubleshoot DNS. This quiz will test your knowledge on this Windows 2000 Server exam objective.

1. Roger is a new Windows 2000 network administrator. His network consists of a Windows 2000 Server acting as a domain controller, a Windows 2000 Server acting as a member server, and 23 Windows 2000 Professional workstations. Roger has hired you, the Windows 2000 guru, to help him get a grasp of DNS. He's having difficulty understanding what DNS does and why he even needs a DNS server. How should you describe DNS to him?

  1. DNS is a service that resolves a domain name into an IP address.

  2. DNS is a server that resolves a domain name into a NetBIOS name.

  3. DNS is a service that can transform domain names, hosts, HOSTS files, and other FQDNs into IP addresses.

  4. DNS is a server that creates HOSTS.TXT files for name resolution.

Answer: 1

2. You are a Windows 2000 consultant for Barron Enterprises. Frances, their in-house administrator, is creating a Windows 2000 domain. The domain that she wants to create will have three Windows 2000 Servers as domain controllers, two Windows 2000 Servers as member servers, and 101 Windows 2000 Professional workstations. She has been working with her ISP to configure her company's Web address (http://www.samplebarron.com) and her internal domain name. She wants to configure the internal DNS server to point to her external Web site without having to use forwarders for this step. The ISP has asked to just create a host record for www in her second-level domain. Now Frances is confused about the top-level domain (TLD). What is France's TLD?

  1. www

  2. samplebarron

  3. COM

  4. Cannot be ascertained from information presenteWe need the IP address of her domain.

Answer: 2

3. You are helping a new sales training company get started with its Web presence. As the firm has quickly discovered, most, if not all, of the .COM names on the Internet have been registereThey've been considering different creative options to express their business name (Sales Training NOW!) on the Internet. Of the following, which one is not a valid domain name that this company can use?

  1. sales_trainining_now.com

  2. salestrainingforyou.com

  3. salestraining!.com

  4. sales-training.com

Answer: 3

4. Thomas is the network administrator for Willis Enterprises. His domain consists of 17 Windows 2000 Servers acting as domain controllers, 16 Windows 2000 Servers acting as member servers, and 1,933 Windows 2000 Professional workstations. His network also consists of eight sites around the southwest corner of the United States: Phoenix, Tempe, Flagstaff, Sedona, Tucson, Benson, Wilcox, and Bisbee. Willis has named its Windows 2000 domain willenterprises.com to match the external domain name. In each site, Thomas has placed at least two Windows 2000 Servers acting as domain controllers. The member servers in each site are named after the city they reside in, with either 1 or 2 entered after the city name to differentiate between the two servers. Given this information, what is the forward lookup zone for this domain?

  1. There are eight: Phoenix, Tempe, Flagstaff, Sedona, Tucson, Benson, Wilcox, and Bisbee because these are each sites within the domain.

  2. There are eight: Phoenix, Tempe, Flagstaff, Sedona, Tucson, Benson, Wilcox, and Bisbee because these are each domain controllers within the domain.

  3. There is just one: http://www.willenterprises.com.

  4. There is just one: willenterprises.com

Answer: 4

5. You are a Windows 2000 networking guru. One of your clients, Montana Coffee, is about to create a Windows 2000 domain. You'll be installing two Windows 2000 Servers acting as domain controller and one Windows 2000 Servers as a member server—one of which will host the eventual Web site. On the network, 67 clients will be using Windows 2000 Professional workstations. During the planning stages, you advised your client to also register a domain name for Web resources and potential business via the Web. Your client is having some difficulty understanding the difference between internal domain and external domain—or even if there is a difference. Specifically, the client worries that an external DNS server may expose internal resources if the domain names are the same. How can you explain DNS resolution to your client?

  1. External DNS servers are required to allow visitors to find resources on the network.

  2. Root-level DNS servers point to the their ISP's DNS servers, which point only to resource records they've alloweInternal DNS servers point only to internal resources.

  3. External DNS servers allow clients to find the www host (and other services) of the Web site. Internal DNS servers allow internal users to find internal and external resources.

  4. DNS servers allow clients to find resources that have been published to the Internet—internal or external.

Answer: 5

6. Your client, Montana Coffee from the previous example, has agreed to move forward with the domain registration and is developing plans for a Web-based business. Freddy, the owner of Montana Coffee, now is concerned with how people actually will get to his site. You tell him that when they register their domain names, they need the IP addresses of two DNS servers responsible for locating this domain. But Freddy is concerned that not everyone uses the same DNS servers. Which of the following is the best explanation for how domain name resolution works on the Internet?

  1. When a client asks to visit a Web site, the request is sent to his DNS server. If the DNS server doesn't know the request, it forwards the information to up to four other DNS servers. If those DNS servers don't know, they'll forward the request to up to four other DNS servers, and so on until eventually the request is fulfilleAs the response is generated back, each DNS server updates its database for future resolution.

  2. Each day, the primary DNS server retrieves (a get request) new zone information from one of the 13 root-level servers so their databases are updated daily.

  3. When a client asks to visit a Web address, it sends the request to the DNS server. If the DNS server doesn't know the IP address of the Web address, it queries one of the root-level servers. The root-level server returns the IP address of the domain name the client is requesting, and the DNS server updates its DNS table.

  4. When a client asks to visit a Web address, it sends the request to the DNS server. If the DNS server doesn't know the IP address of the domain, it sends the request to one of the root-level servers. The root-level server then responds with the IP address of the DNS servers responsible for the domain name. The client's DNS server then sends the request to the DNS server responsible for the domain, and the request is fulfilled for the client.

Answer: 6

7. You are the network administrator for a Windows 2000 domain. Your network consists of four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 Servers acting as member servers, and 344 Windows 2000 Professional workstations. You have configured your DNS server to resolve host names, UNIX boxes, mail servers, and other hosts. Recently, however, you were attempting to download encryption software, and you were told that your domain and IP settings could not be verified and that you should check your DNS Settings to confirm their accuracy. Of the following DNS records, what is probably the record that is missing?

  1. A Record

  2. PTR

  3. CNAME

  4. MX

Answer: 7

8. You are the network administrator of a Windows 2000 domain. Your domain consists of four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, four Windows 2000 Servers acting as member servers, and 1,287 Windows 2000 Professional workstations. Henry is the manager of an internal Web project that will host Web-based training. With your help, he installed a Web server on a new member server called XPIntra. You added the entry to your internal DNS server, and everyone connected to it just fine in testing. A few months pass, and the developers of the software now report that they can't resolve the name through their application and Web pages when they load their pages on XPIntra. Upon further investigation, you learn that they sometimes accidentally referred to the server as XPIntar throughout much of their application. In some instances, however, they correctly spelled the server as XPIntra. What can you do to help them resolve to the server without having to edit the code?

  1. Nothing. Because the name of the referred server is spelled two different ways throughout the server, they have to make the spelling change themselves.

  2. Change the name of the server to the spelling they used most often throughout their application.

  3. Add a CNAME entry for the server to match their spelling.

  4. Change the host name within DNS to match their spelling.

Answer: 8

9. Lou Ann is the network administrator for Southern Bell Ship Builders. Her network consists of three Windows NT 4.0 domain controllers and two Windows 2000 member servers. All of her clients are using Windows NT 4.0 workstations. She has hired you to help her learn Windows 2000 and complete the upgrade. Your upgrade plans call for three new servers loaded with dual 1.1Ghz processers, 1GB of RAM, and RAID-5 controllers. The member servers will have dual 1.1Ghz processors, 512MB of RAM, and RAID-5 controllers. All of the clients will upgrade to Windows 2000 Professional workstations with 733Mhz processors and 256MB of RAM. The network will use Windows 2000's Active Directory.

In the DNS planning phase, Lou Ann asks you why you want to go with the Active Directory-Integrated zone option rather than the Standard Primary zone option. What is the reason for your decision?

  1. Active Directory-Integrated zones allow DNS zones to be stored in AD rather than text files.

  2. Active Directory-Integrated zones allow DNS updates to occur within 15 seconds, whereas other DNS options take up to five minutes.

  3. Active Directory-Integrated zones are required for Windows 2000 AD.

  4. Active Directory-Integrated zones allow for transfers between the HOSTS.TXT file and the HOST.TXT file.

Answer: 9

10. You are the Windows 2000 administrator for SouthEast Shipping Company. Its network consists of three Windows 2000 Servers, two of which are domain controllers. Your company has just added a new office in Phoenix. You added a Windows 2000 domain controller there, and now you need to create an Exchange Server for them on a member server. You suddenly remember that Exchange needs a special DNS recorWhat is it?

  1. PTR

  2. MX

  3. X25

  4. XFR

Answer: 10

11. You have been hired as a network consultant to help the RJ11 Service Group configure its DNS servers. Its network has three Windows 2000 Servers as domain controllers and two Windows 2000 Servers as member servers. From your research, you notice that domain resolutions seem to take a long time. To test your theory, you decide to create a caching-only server. Which of the following is the correct process of creating a caching-only server on this new Windows 2000 DNS server?

  1. You don't have to do anything. DNS servers are caching only by default.

  2. Open the DNS server properties, click the Root Hints tab, and delete any entries.

  3. Open the DNS server properties, click the Root Hints tab, delete any entries, and add the DNS servers this cache-only server will cache for.

  4. Open the DNS server properties, click the Root Hints tab, delete any entries, and add the DNS servers this cache-only will cache for (be sure to include your ISP's DNS server).

Answer: 11

12. George is the network administrator for 2 Clicks Furniture Design Company (the firm makes very cool sofas, recliners, and beds with computers built into them). Its network has four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 Servers acting as member servers, and 159 Windows 2000 Professional workstations. All of the workstations are configured to use DHCP, and the DHCP server has been configured for the clients to automatically update DHCP client information in the DNS server. However, when George checks the DNS server there are no registered clients. What is the problem?

  1. George needs to restart the DHCP server and initiate scavenging.

  2. George needs to restart DNS.

  3. George needs to allow the DNS server to accept dynamic updates.

  4. George needs to allow the DNS zone to accept dynamic updates.

Answer: 12

  • + Share This
  • 🔖 Save To Your Account

Related Resources

There are currently no related titles. Please check back later.