Home > Articles > Certification > Microsoft Certification

Installing, Configuring, Managing, Monitoring, and Troubleshooting Network Protocols in a Windows 2000 Network Infrastructure

With an exam title of "Network Infrastructure," you would expect a little something on network protocols, wouldn't you? This exam will beat you up on all the protocols—but pay special attention to TCP/IP. You'll need to know how to subnet, monitor traffic, use IPSec, and manage your network's throughput. This quiz tests your knowledge of this Windows 2000 Server exam objective.

1. Polly is the network administrator of a Windows 2000 domain. Her network consists of six Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, 1,765 Windows 2000 Professional workstations, and of four subnets. Roger, Polly's assistant, is having trouble connecting to resources on the network. Apparently, the network card has failed or the IP information is configured improperly. For starters, Polly asks Robert to see if he can PING the localhost address. What is the localhost address?

  1. From the information provided, we don't have enough information to know the IP address of the localhost.

  2. 127.0.0.1

  3. 255.255.255.0

  4. 131.107.2.1

Answer: 37

2. You are the network administrator for a Windows 2000 domain. Your network currently has three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 675 Windows 2000 Professional workstations. Carol, your supervisor, has informed you that your company will be adding three additional sites in your city. You need to make plans for creating these three additional subnets. Your network ID is 131.107.x.x, and you're using the default subnet mask. What will the subnet mask of the new networks be?

  1. 255.255.0.0

  2. 255.255.255.0

  3. 255.255.224.0

  4. 255.255.255.224

Answer: 38

3. You are the network administrator for a Windows 2000 domain. Your network currently has three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 675 Windows 2000 Professional workstations. Carol, your supervisor, has informed you that your company will be adding three additional sites in your city. You need to make plans for creating these three additional subnets. Your network ID is 131.107.x.x, and you're using the default subnet mask. What is the maximum number of hosts you can have on each network?

  1. 8190

  2. 254

  3. 8192

  4. 255

Answer: 39

4. You are a Windows 2000 consultant. Your client's network has four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 876 Windows 2000 Professional workstations. Your client currently has three networks—named A, B, and C—connected via two routers. From network A, you can PING a server in network B and a server in network C. However, in network C, you cannot PING any resources in network A. You can successfully PING resources in Network C. What is the problem?

  1. The router in Network B is not configured to forward packets between networks A and C.

  2. The router in network A is not configured with a static mapping.

  3. The hosts in network C do not have the correct gateway IP address.

  4. The hosts in network A do not have the correct IP address of a DNS Server.

Answer: 40

5. Mary Ann is the network administrator for Milan Enterprises. Her network has seven Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 1,675 Windows 2000 Professional workstations. Tommy, her assistant, has been put in charge of assigning the IP address of the workstations. Unbeknownst to Mary Ann, Tommy has taken it upon himself to assign static IP address to each workstation. What is the danger of using static IP address for the workstations? (Choose all that apply.)

  1. If any IP addresses of routers, DNS Servers, or WINS servers change, the information must also be updated on each workstation.

  2. It's easy for two workstations to have the same IP address.

  3. Keeping a database of which workstation has which IP address is cumbersome.

  4. Workstations that may move from subnet to subnet can have invalid information.

Answers: 41

6. Angela is a new Windows 2000 administrator, and you are the consultant for her company. Angela's network consists of four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 765 Windows 2000 Professional workstations. Since your last visit, Angela has installed WINS on one of the Windows 2000 member servers. She now needs your assistance in updating the DHCP scope. What recommendation can you offer Angela?

  1. Update the DHCP scope through scope options—WINS is scope option 003.

  2. Update the DHCP scope through scope options—WINS is scope option 043.

  3. Remove WINS from the Windows 2000 member server. It is not needed.

  4. You'll have to visit each machine to configure the WINS Server IP Address.

Answer: 42

7. Angela, the new Windows 2000 network administrator, does not agree with your advice to remove WINS from her pure Windows 2000 domain. She argues that without WINS, the users of 765 Windows 2000 Professional workstations won't be able to find resources. You assure her that they will be able to, as they have thus far. What is the best explanation of how the Windows 2000 Professional workstations have been able to locate resources on the network without WINS?

  1. All resources are mapped drives.

  2. All resources are located through the Browser Service.

  3. All resources are located through NetBIOS broadcasts.

  4. All resources are located through DNS.

Answer: 43

8. Ronald is the Windows 2000 network administrator of Shank Golf Enterprises. His network consists of three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, two Windows 2000 member servers, and 99 Windows 2000 Professional workstations. Because you are the networking consultant, Ronald contacts you in regard to improving security on his network. He asks you how he can install Kerberos security to improve the security of authentication requests. What do you tell him?

  1. Kerberos can be installed through My Network Places\Properties\Services.

  2. For Kerberos to be installed in a domain, it must be installed through a domain controller policy.

  3. Kerberos can be installed through the MMC Sites and Services.

  4. Kerberos is installed by default.

Answer: 44

  • 9. Tabitha is the Windows 2000 network administrator. Her network has three Windows 2000 Servers acting as domain controllers, four Windows 2000 member servers, and 2,354 Windows 2000 Professional workstations. She believes that her network is congested because she has TCP/IP, NWLink, DNS, WINS, and DHCP installeShe wants to add a few switches to segment the network, but needs a method of capturing traffic before and after the switch to see her Return on Investment (ROI). What method should Tabitha use to capture network traffic?

    1. Tabitha should install the Network Monitor Driver.

    2. Tabitha should install Network Monitor.

    3. Tabitha should remove NWLink because it's not needed.

    4. Tabitha should use Event Viewer to see information on network services.

    Answer: 45

    10. Carl is the network administrator for Rainbow Trout Packaging Company. His network has four Windows 2000 Servers acting as domain controllers, three Windows 2000 member servers, and 564 Windows 2000 Professional workstations. He has been using Network Monitor to capture data on one of his member servers that is running IIS. He would not like to create a filter to expose only HTTP packets. What should he do?

    1. Create a filter in Network Monitor, and expose anything on port 80.

    2. Create a filter in Network Monitor, and expose any HTTP packets.

    3. Create a filter in Event Viewer's application log. Load the captured data from Network Monitor into the Event Viewer.

    4. Create a filter in Network Monitor. Save the data as tab delimited and then load it into Excel.

    Answer: 46

    11. You are the network administrator for a Windows 2000 domain. Your network consists of six Windows 2000 Servers acting as domain controllers, two Windows 2000 member servers, and 1,987 Windows 2000 Professional workstations. You are currently using DHCP with leases set to one day. You are considering changing this option to three days, but want to see whether there is any impact on network performance. What should you do?

    1. Change the lease duration to three days and then use Network Monitor to track overall network traffic.

    2. Change the lease duration to three days and then use Network Monitor to track overall network traffiAdd a filter for BOOTP requests.

    3. Run Network Monitor to create a baseline. Change the DHCP lease, and run Network Monitor again. Compare the two results.

    4. Run Network Monitor for several days on the DHCP server(s) to create a baseline. Make the change, and run network monitor for seven days to see the network difference.

    Answer: 47

    12. Heather is the network administrator for Shore Launch Expeditions. Her LAN consists of two Windows 2000 Servers—one is a domain controller and the other is a member server running RRAS. She also supports five local Windows 2000 Professional workstations and 57 Windows 2000 Professional workstations that dial into the member server through RRAS. Heather wants to document the activity on the RRAS server. How can she do this?

    1. Heather can use Network Monitor to capture incoming and outgoing traffic on the RRAS server.

    2. Heather can use the Event Viewer's application to review the activity on the RRAS server.

    3. Heather must enable RRAS Server logging through RRAS Server Properties\Settings tab and the Local File tab.

    4. Heather must enable RRAS Server logging through HKEY\LocalMachine\System\CurrentControlSet\Service\RASMON\Logging\and change the value from zero to one. A reboot is required.

    Answer: 48

    • + Share This
    • 🔖 Save To Your Account

    Related Resources

    There are currently no related titles. Please check back later.